Velkommen til Norge!
Viktig informasjon for arbeidstakere fra EU/EØS-land.
Jeg har fått et skattekort. Hva skjer nå?
Arbeidsgiveren din henter skattekortet ditt på nett. Skattekortet viser arbeidsgiveren din hvor mye skatt som skal trekkes av lønnen din. Du får også en skattetrekksmelding, som er et brev som viser hvor mye skatt som skal betales.
Du må ha et nytt skattekort hvert år. Hvis du ikke får nytt skattekort automatisk neste år, må du søke om det.
Hvis du skal være i Norge i mer enn 3 måneder, må du registrere deg og bestille en time for å få et registreringsbevis fra politiet.
Fødselsnummer og d-nummer
Det finnes to typer identitetsnumre i Norge: fødselsnummer og d-nummer. Hvilket identitetsnummer du som utenlandsk person får, avhenger blant annet av hvor lenge du har tenkt å være i Norge.
Hvor mye skatt må jeg betale i de to skatteordningene?
Vi kan ikke fortelle deg nøyaktig hvor mye skatt du må betale i de to ordningene, men vi kan gi deg eksempler på hvor mye du kan måtte betale.
De fleste som betaler skatt i Norge, er med i den norske trygdeordningen. Da betaler du trygdeavgift.
Eksempel 1. Hvis du har jobbet her i 1 måned og har tjent 20 000 kroner, vil du måtte betale 5 000 kroner i skatt hvis du er med i kildeskatt på lønn med trygdeavgift og cirka 1 387 kroner hvis du er med i ordinær skatteordning med trygdeavgift.
Eksempel 2. Hvis du har jobbet her i 1 måned og har tjent 40 000 kroner, vil du måtte betale 10 000 kroner i skatt hvis du er med i kildeskatt på lønn med trygdeavgift og cirka 6 534 kroner hvis du er med i ordinær skatteordning med trygdeavgift.
Eksempel 3. Hvis du har jobbet her i 2 måneder og har tjent 100 000 kroner, vil du måtte betale 25 000 kroner i skatt hvis du er med i kildeskatt på lønn med trygdeavgift og cirka 26 266 kroner hvis du er med i ordinær skatteordning med trygdeavgift.
Se flere eksempler på Skatteetatens nettsider.
Jeg skal bo i Norge i mer enn 6 måneder. Hva må jeg gjøre?
Du må melde flytting til Norge.
Hvis meldingen om flytting blir godkjent, blir du registrert som bosatt i Norge og får et fødselsnummer i posten.
Hvis flyttemeldingen din blir avvist, får du ikke et fødselsnummer. Du fortsetter å bruke d-nummeret ditt.
Les mer om fødselsnummer.
Jeg skal flytte. Hva må jeg gjøre?
Vi må ha rett adresse for å kunne sende deg viktig informasjon. Derfor må du melde fra til oss om hvor du bor i Norge. Hvis du ønsker å få posten din til en annen adresse enn der du bor, må du oppgi en postadresse. Pass også på at du skriver navnet ditt på postkassen slik at posten kommer frem til deg. Hvis du har eller får et fødselsnummer, må du huske å gi beskjed hvis du flytter ut av Norge.
Hvorfor bør jeg ha en elektronisk ID?
En elektronisk ID er en rask, effektiv og trygg måte å få tilgang til digitale tjenester fra stat og kommune på. De vanligste elektroniske ID-ene er MinID og BankID.
Med en elektronisk ID kan du
- få dokumenter og brev fra Skatteetaten raskere
- sjekke hvor mye du betaler i skatt, søke om skattekort, bestille attester og endre adresse på nett
- sjekke hva arbeidsgiverne dine har rapportert at du har hatt i inntekt og skattetrekk
- se gjennom alle meldinger og dokumenter som er sendt mellom deg og Skatteetaten
Les mer om hvordan du får en elektronisk ID og hva du kan gjøre med den.
Hva er rettighetene mine når jeg jobber i Norge?
Du har blant annet rett til
- skriftlig arbeidsavtale
- minstelønn i noen bransjer
- ferie og feriepenger
- overtidsbetaling hvis du jobber overtid
Hvis du lurer på noe, kan du besøke Arbeidstilsynet på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger. Du trenger ikke bestille time først, men du bør sjekke åpningstidene.
Du kan ta kontakt med Arbeidstilsynet på flere språk via et kontaktskjema.
Du kan også ta kontakt med Arbeidstilsynet på telefon (+47) 73 19 97 00.
Les mer på Arbeidstilsynets sider.
Hva er en fagforening?
En fagforening er en organisasjon som jobber på vegne av deg som arbeidstaker. Den forhandler lønn, arbeidstid og ferievilkår for deg. Hvis du kommer i konflikt med arbeidsgiveren din, kan du få hjelp av fagforeningens jurister.
Fagforeninger tilbyr også fordeler som gode priser på forsikring, lånerenter og mobilabonnement. Du betaler en fast sum i måneden for å være medlem i en fagforening. Arbeidstilsynet anbefaler alle å melde seg inn i en fagforening.
I Norge finnes det fire hovedorganisasjoner for arbeidstakere: LO, Unio, Akademikerne og YS. De fleste fagforbund og fagforeninger er tilknyttet en av disse organisasjonene.
Jeg kan få støtte hvis jeg mister jobben eller blir syk
Du kan ha rett på sykepenger fra NAV hvis du blir syk. Du kan ha rett på dagpenger fra NAV hvis du mister jobben eller blir permittert.
Les mer på NAV sine sider.
Velkommen som utenlandsk arbeidstaker i Norge! Har du spørsmål? Du finner mer informasjon på Skatteetatens sider.